4 Ağustos 2016 Perşembe

NYT: Türkiye'nin Yeni Anti-Amerikancılığı

New York Times'ın web sayfasında Görüş Sayfaları (The Opinion Pages) bölümünde 4 Ağustos 2016 tarihli ve "Yayın Kurulu" imzalı yazıdan satır başları...

Yazı, Türk Hükümeti'nin ve pek çok Türk vatandaşının gerçeklerin üzerine gitmek yerine, "çaresiz bir biçimde" başarısız darbe girişimi için suçlayacak birini aradığını ifade ederek başlıyor. Bu durumun yeni bir anti-Amerikancılık dalgası yarattığını, bu dalganın da NATO, Birleşik Devletler ile ilişkiler ve Türkiye'nin uzun vadede istikrarı için ciddi risklere sebebiyet verebileceğinden bahsediyor.

Türklerin aldatıcı ve gülünç bir oyun oynadığını ileri süren yazı, darbe girişimi sonrasında ordu, bakanlıklar, okul ve üniversitelerde başlatılan operasyonların daha çok söz konusu kurumların karakter ve yetkinliğine darbe vurmak için yapıldığını ve bu sebeple de meşrulaştırılamayacağını iddia ediyor.

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi hakkında da çeşitli yorumlarda bulunan yazı, Gülen'in ABD'de yasal oturma hakkı olduğunu, Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından titiz bir inceleme süreci sonrasında iade konusunda karar verilebileceğini ifade ediyor. Ancak Türkiye'nin tutuklulara karşı hoş olmayan davranışlarda bulunduğu ve işkence uyguladığının rapor edildiğini de söylemeden geçmiyor.

Washington'ın beklentisinin, ilişkilerin Fethullah Gülen üzerinden daha da kötüleşmesi, bu durumun da Türkiye'yi Rusya'ya yakınlaştırması yönünde olduğunu ifade eden yazıda uzun vadede ABD'nin ve NATO'nun daha derin bir sorunla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Yazıya göre bu sorun: demokratik normlardan uzak olan hayati bir müttefikle ne yapılacağı. Amerikan yetkililerine dayandırılan iddiaya göre resmi makamlar buna yönelik seçenekleri değerlendirmeye başladılar bile. İddiaya göre bu seçenekler arasında henüz açıkça belirtilmemiş olsa da Türkiye'nin antidemokratik tutumu için NATO'nun bir takım sonuçlara karar vermek zorunda kalabileceği ifade ediliyor.

Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder